Beslenme uzmanları, “yeterli miktarda temel yağ alımı yaşamın erken evrelerinde başlamalı,” diyor

Vlaardingen’deki Unilever Ar-Ge merkezi, 26-27 Mayıs tarihlerinde 9. Unilever Beslenme Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. “Sağlıklı bir Gelecek İçin Temel Yağlar” başlıklı sempozyuma dünyanın çeşitli yerlerinden beslenme ve sağlık uzmanları katıldı. Alanlarının önde gelen isimlerden olan bu uzmanlar, sağlık üzerinde en büyük etkiyi yaratmak için yaşamın erken evrelerinde uygulanmaya başlaması gereken sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının önemini ele aldılar. Sağlıklı bir beslenme açısından, bitkisel yağlardan ve bu yağlar kullanılarak elde edilmiş ürünlerden yeterli düzeyde temel yağ alınması çok önemli bir unsur. Unilever de Becel, Sana ve Calve gibi ürünleriyle, beslenme ve temel yağlar konusunda köklü bir geçmişe sahip.

Unilever’in Beslenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve sempozyumun ev sahibi Dr. Gert Meijer etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi: “Sempozyumda tartışılan önemli konular, insan vücudunda temel yağların rolü, beslenmede önerilen temel yağ miktarı ile farklı toplumların aldığı temel yağ miktarının karşılaştırılması, temel yağların sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin en son kanıtlar oldu. Ayrıca temel yağ asitlerinin istenen miktarda ve düzenli olarak alımı açısından sektörün, akademik çevrelerin, resmi kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının insan sağlığını iyileştirmek üzere ortak çalışma fırsatları da ele alındı. Genel anlamda uzmanlar, temel yağların yeterli miktarda alımının, yaşamın erken evrelerinde, hatta doğum öncesinde başlaması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.”

Uluslararası Beslenme Bilimleri Birliği (IUNS) eski başkanı Profesör Ricardo Uauy, FAO/WHO (Gıda ve Tarım Teşkilatı / Dünya Sağlık Örgütü)’nun yeni geçici tavsiyelerine ilişkin görüşlerini açıkladı ve gelecekte beslenme kaynaklı kronik hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak için, tıpkı büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da sadece toplam miktara değil, yağların niteliğine de odaklanma çağrısı yaptı. ”2 yaşından itibaren, beslenmedeki yağların türüne ilişkin öneriler, beslenme kaynaklı kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmayı hedeflemelidir; yani kolesterolü artıran doymuş yağ asitlerini azaltıp, yerlerine temel omega-6 ve -3 çoklu doymamış yağ asitlerini tüketmek gerekir.”

Dünya genelinde çok sayıda çocuk, gelecekte sağlıklı olmak için ihtiyaç duydukları optimum temel yağ alım tavsiyelerine uymuyor. Unilever'in önde gelen bilim insanlarından Dr. Saskia Osendarp, çocukların ve ergenlerin beslenme yoluyla aldığı yağ asitlerinin miktarı ile önerilen miktar arasındaki farka dikkat çekti. “WHO’nun optimum besin alımı için önerdiği miktara kıyasla, temel yağların alımı bazı ülkelerde %40 daha düşük, kandaki kolesterolü yükselten doymuş yağların alımı ise bazı ülkelerde %60 daha fazla. Bu kaygı verici bir durum, çünkü uzun süreli kohort çalışmaları, toplam kolesterol düzeyi yüksek çocukların yetişkinlikte de kolesterolünün yüksek olacağını, dolayısıyla damar tıkanıklığı ve sonrasında kalp-damar hastalıkları riskinin artacağını gösteriyor.”

Sempozyumdaki diğer konuşmacılar da tereyağı yerine yumuşak margarin kullanmak gibi yöntemlerle, temel yağ alımında küçük bir artış sağlamanın bile çocuk ve yetişkinlerin gelecek yaşamında olumlu etki yaratabileceğini belirttiler. Yaşam boyu sürecek sağlıklı bir beslenmeyle birlikte bu yağ asitlerinin bilişsel fonksiyonları, bağışıklık sistemini ve kalp-damar sağlığını korumak açısından önemli olduğu düşünülüyor. Genel anlamda vücut sağlığı, özellikle de kalp-damar sağlığı için, uygun miktarda enerji alımına ek olarak, beslenmedeki toplam yağ miktarını azaltmak yerine, alınan yağların kalitesini artırmak daha iyi olacaktır.

Editörlere not

Sağlıklı büyüme ve gelişme için temel yağlara ihtiyaç vardır. Bu yağlar hücre zarlarının oluşmasında önemli rol oynarlar ve çocukların gelecekte sağlıklı yetişkinler olmalarına yardım ederler. Bu yağlar vücut tarafından üretilemediği için, çocukların ve yetişkinlerin beslenme yoluyla yeterli miktarda temel yağ almaları gerekir.

Unite İletişim

Dellalzade Sk. No: 34 34347 

Ortaköy- İstanbul

T: +90 212 272 93 13
F: +90 212 272 93 33

unite_uteam@unilever.com

Bu konuda daha fazla keşif yapın
Başa dön