Halkla ilişkiler Oscar’ı Çöp(m)adam’ın

Türkiye’nin önde gelen hızlı tüketim ürünleri şirketi Unilever’in, Sabancı Üniversitesi'nin toplumsal duyarlılık projeleri ile birlikte hayata geçirdiği Çöp(m)adam Projesi, dünyada halkla ilişkiler sektörünün Oscar’ı olarak kabul edilen Silver Anvil Award almaya hak kazandı. Dünyanın ve ABD’nin en prestijli halkla ilişkiler organizasyonu PRSA (Public Relations Society of America) tarafından ‘Toplum İlişkileri’ kategorisinde ödüle değer görülen Çöp(m)adam Projesi ile iki yıl boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerinde hayatları boyunca düzenli gelire sahip olmamış toplam 250 ev kadınına istihdam sağlanırken, 20 ton atık ambalaj da ekonomiye geri kazandırıldı.

Unilever Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Şenel Erim, 60 yılı aşkın süredir kamuoyu fikirlerini şekillendiren, yaratıcı ve örnek oluşturan en iyi halkla ilişkiler çalışmasına verilen Silver Anvil Award’ı kazanmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Unilever Türkiye olarak, değerli proje ortağımız Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri işbirliği ve Ünite İletişim’in stratejik danışmanlığında hayata geçirdiğimiz Çöp(m)adam projemizle ne kadar doğru yolda olduğumuz, bu çok saygın ödülle uluslararası alanda tescil edilmiş oldu. Ödül sevincini proje ortaklarımızla paylaşırken, kendilerine değerli katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

250 kadın üretime, 20 ton atık ambalaj ekonomiye kazandırıldı

Dünyada ‘mükemmeliyetin simgesi’ olan Silver Anvil Award’a değer bulunan Çöp(m)adam projesi kapsamında, başta Ayvalık (Balıkesir), Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kurulan atölyelerde daha önce düzenli gelire sahip olmamış ev kadınlarının geri dönüşümlü ambalaj malzemelerinden yaptığı birbirinden şık ve kullanışlı çantalar ile çeşitli ürünler satışa sunuluyor.

Çöp(m)adam kurucu proje ortakları Tara Hopkins ve Melih Özsöz, projenin ortaya çıkışını şöyle aktardılar: “Çöp(m)adam projesini yerel bir kalkınma projesi olarak tasarladık. Türkiye’de kadınların sadece dörtte biri çalışıyor ve okuma-yazma biliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de kadınlar işgücü piyasasında maalesef yer alamıyor. Biz çöp(m)adam projesiyle kadınlara ekonomik açıdan fırsat eşitliği tanınması, çevre bilincinin kadınlar arasında ve aracılığıyla yaygınlaştırılmasını amaçladık. Projenin iki yıllık geçmişinde, yoksulluk sınırında yaşayan 250 ev kadınına geçimlerini sağlayabilmek için fırsat tanındı, toplam 20 ton ambalaj ise geri dönüşüme kazandırıldı.”

Unilever sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor…

Erim, Çöp(m)adam projesinin hedeflerini şöyle belirtti: “Alanında lider bir şirket olarak hem toplumsal hayata katkıda bulunmak, hem de sürdürülebilirlik adına fark edilir bir değişim yaratmak gibi çok önemli bir misyonumuz var.

Türkiye'de nüfusun yarısını oluşturan kadınların sadece yüzde 24’ü işgücü piyasası içerisinde yer alıyor. Basit bir hesapla her dört kadından sadece bir tanesi işgücü piyasası içerisinde yer alabilirken; üç kadının ise düzenli geliri veya herhangi bir sosyal güvencesi bulunmuyor. Unilever olarak bu çarpıcı tablodan hareketle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık projeleri ile bir araya gelerek Çöp(m)adam projesinin hayata geçirilmesine katkı sağladık ve Türk kadınlarının hayatında değişim yaratmayı başardık.”

Unite İletişim

Dellalzade Sk. No: 34 34347