Sürdürülebilirlik, Unilever için stratejik bir zorunluluktur ve 2030 Büyüme Eylem Planımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.
Geçen yıl Mayıs ayında, iklim, doğa, plastikler ve geçim kaynakları olmak üzere dört temel öncelik alanında çalışmaların hızlandırılmasına yardımcı olacak yeniden odaklanmış yaklaşımımızı belirledik.
O zamandan bu yana, daha odaklı bir dağıtımın zeminini hazırlıyor ve temel veri, izleme ve raporlama sistemlerimizi geliştiriyoruz.
Yapacak daha çok şey var, ancak yakın ve orta vadeli hedeflerimize yönelik umut verici erken ilerlemeler kaydediyoruz.
Değer zinciri emisyonlarını azaltmak için iklim fırsatlarını değerlendirme
İklim Dönüşümü Eylem Planımız (CTAP), operasyonel (kapsam 1 ve 2) ve değer zinciri (kapsam 3) emisyonlarını içeren, bilime dayalı üç kapsayıcı hedef ortaya koymaktadır.
Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarında 2030'a kadar %100 mutlak azaltım hedefimize karşılık olarak, 2015 taban çizgimize göre %72'lik bir azaltım sağladık.[a] Hammadde ve bileşenlerden (en büyük emisyon kaynağımız) kaynaklanan kapsam 3 emisyonlarını azaltmak acil önceliğimizdir. Temel itici güçler arasında Tedarikçi İklim Programımız ve palm yağı tedarik zincirimizin dönüşümü yer almaktadır.
Bu büyük bir sorumluluk ve hedeflerimize ulaşma yolunun kolay ilerlemeyeceğinin farkındayız. 2021 yılı başlangıç noktamıza kıyasla, kapsam 3 orman, arazi ve tarım (FLAG) sera gazı emisyonlarımızı %14, kapsam 3 enerji ve endüstriyel emisyonlarımızı ise %8 oranında azalttık.
Savunuculuk, İklim Dönüşümü Eylem Planımızın önemli bir parçasıdır. Savunuculuk çalışmalarımızı derinleştiriyor ve ticaret örgütlerimizi iklim konusunda seslerini yükseltmeye teşvik ediyoruz. Kendi azaltım eylemlerimizi hızlandırmak ve hedeflerimize ulaşmak için net sıfıra küresel geçişi sağlayacak politikalara ihtiyacımız var.
Unilever'in iklim çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinin

Doğa koruma, restorasyon ve onarıcı tarım programlarının ölçeklendirilmesi
2024'te 1 milyon hektar tarım arazisinde onarıcı tarım uygulamalarını hayata geçirmek ve 2030'a kadar 1 milyon hektar doğal ekosistemin korunmasına ve restore edilmesine yardımcı olmak için yeni hedefler belirledik. Şu anda toplamda 23 aktif onarıcı tarım projemiz ve sırasıyla yaklaşık 130.000 ve 425.000 hektara yayılan 13 koruma ve restorasyon programımız var.
Yaklaşımımızın temel taşlarından biri, başlıca ürünlerde ormansızlaştırma içermeyen kaynak kullanımını sürdürmektir. Altyapı, tedarikçi doğrulama ve küçük toprak sahibi çiftçilere destek konularında devam eden yatırımlarımız sayesinde 2024'te palm yağı, kağıt ve karton, çay, soya ve kakao için %97 oranında ormansızlaştırma içermeyen sipariş hacmine ulaştık. Ayrıca temel ürünlerimizin %79'unu sürdürülebilir şekilde tedarik ettik ve su sıkıntısı çekilen bölgelerde bu yıl hızlandırmayı hedeflediğimiz 21 su yönetimi programımız bulunuyor.
Onarıcı tarım programlarını daha da yaygınlaştırmak için Iowa'daki PepsiCo gibi aynı tedarikçilere sahip işletmelerle rekabet öncesi çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, sektörel koalisyonlarla birlikte savunuculuk faaliyetlerimizi artırıyor; sektörün doğa kaybını durdurması ve tersine çevirmesi yönündeki çabalarını hızlandırmak için daha güçlü politikalar oluşturulması çağrısında bulunuyoruz.
Unilever'in doğa konusundaki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinin

Plastikteki ilerlemeyi hızlandırmak için azaltım, dağıtım ve iş birliği
İşlenmemiş plastik ayak izimizi 2019 yılı baz alınarak 2026 yılına kadar %30 ve 2028 yılına kadar %40 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar, daha hafif ambalajlar tasarlayarak ve daha fazla geri dönüştürülmüş plastik kullanarak işlenmemiş plastik kullanımımızı %23 oranında azalttık ve bu oran şu anda küresel portföyümüzün %21'ini oluşturuyor.[b]
Ayrıca, 2030'akadar sert ambalajlar için ve 2035'ekadar da esnek ambalajlar için plastik ambalajlarımızın %100'ünün yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir olmasını hedefliyoruz. Şu anda plastik ambalajlarımızın %57'si bu kategorilere girmektedir (%76 sert, %13 esnek).
Ambalaj inovasyonu sert ambalajlar alanında ilerleme kaydedilmesini sağlıyor, ancak odak noktamızda plastik poşetler de dahil olmak üzere geri dönüşümü zor esnek ambalajlar için alternatifler geliştirmek yer alıyor. Ambalaj Ar-Ge yatırımlarımızı artırıyor ve yeni formatlar ile yeniden kullanılabilir modellerin yanı sıra yeni kağıt bazlı esnek ambalaj malzemeleri ve teknolojilerini araştırıyoruz.
Yeni ambalaj çözümlerini ekonomik olarak ölçeklendirmek büyük bir dönüşüm gerektirmektedir. Ambalaj değer zincirinin tamamında altyapı, düzenleme ve iş birliği gereklidir. Küresel Plastik Anlaşması İçin İş Dünyası Koalisyonu'nun eş başkanı olarak, genişletilmiş üretici sorumluluğu gibi kritik öneme sahip kolaylaştırıcı politikalara ilişkin küresel kuralları belirleyen, yasal olarak bağlayıcı bir plastik anlaşması yapılması çağrısında bulunuyoruz.
Unilever'in plastik konusundaki eylemleri hakkında daha fazla bilgi edinin

Küresel değer zincirimiz genelindeki geçim kaynaklarının iyileştirilmesi
2026 hedeflerimiz, küçük toprak sahibi çiftçiler, tedarikçilerimizin çalışanları ve perakende değer zincirimizdeki KOBİ'ler de dahil olmak üzere iş başarımıza katkıda bulunan insanlar için değişim yaratmaya odaklanmaktadır.
2024'te 80.000'den fazla küçük çiftçinin geçim kaynakları programlarına erişimini destekledik ve dijital sipariş platformlarımız aracılığıyla 2,58 milyon KOBİ'nin işlerini büyütmesine yardımcı olduk.
Ayrıca tedarikçilerden, yaşam ücreti açığını değerlendirme ve buna göre hareket etme taahhüdü olan Yaşam Ücreti Taahhüdümüzü imzalamalarını istiyoruz. Satın alma harcamalarımızın %32'sini temsil eden tedarikçiler kayıt yaptırdı ve kapasite geliştirme desteği sağlamak için Sürdürülebilir Ticaret Girişimi ile birlikte çalışıyoruz.
İnsana yakışır geçim kaynaklarını destekleyen ve küresel ilerlemeyi mümkün kılan sektörel eylemleri ve hükümet politikalarındaki değişiklikleri savunuyor ve 170'ten fazla ülkede geçim ücreti verilerini yayınlayan WageIndicator Foundation'ı destekliyoruz.
Unilever'in geçim kaynakları konusundaki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinin

2025 sürdürülebilirlik önceliklerimiz
Bu yıl önceliğimiz, yeniliklerimizi ve ortaklıklarımızı ölçeklendirmeye devam etmek, tedarikçilerin katılımını sağlamak ve sistem çapında politika müdahalelerini savunmaktır.
İklim performansımız, 2024 yılında referans çizgimizin kapsamına giren emisyonları genişletmek için yaptığımız değişiklikleri yansıtmaktadır. Daha fazla bilgi için 2024 Yıllık Rapor ve Hesaplarımıza [sayfa 243] bakabilirsiniz.
Plastik performansımız, işlenmemiş plastik ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj raporlamamızın isabetliliğini artırmak için 2024 yılında yaptığımız değişiklikleri yansıtmaktadır. Daha fazla bilgi için 2024 Yıllık Rapor ve Hesaplarımıza [sayfa 259] bakın.