Unilever, 2018'den bu yana bakir plastik kullanımımızı azaltmaya yardımcı olmanın yollarını arayan 50'den fazla yeniden doldurma ve yeniden kullanma pilot projesi yürüttü. Bu denemelerden elde edilen öğrenimler, esnek plastik poşetler de dâhil olmak üzere tek kullanımlık plastik ambalajları azaltma stratejilerimizi şekillendirmeye yardımcı oluyor.
Ekiplerimizle Endonezya, Bangladeş ve Sri Lanka'da konuşarak, yeniden doldurma çözümlerini kendi pazarlarında nasıl geliştirdiklerini öğrendik.
Endonezya'daki atık bankası ağımızı geliştirme
2020'de Jakarta'da ambalajsız bir mağazada Dove, Rinso ve TRESemmé gibi ev ve kişisel bakım markalarını satan bir yeniden doldurma makinesinin pilot uygulamasını başlattık. Ayrıca bir apartman binasına ve bir genel satış standında iki dijital makine yerleştirdik. Bu denemeler bize uygun fiyat, kullanım kolaylığı ve dozaj kontrolünün Endonezyalı tüketicilerimiz için en önemli şeyler olduğunu öğretti.
Daha sonra, büyük bidonlardan kapıdan kapıya satış yapan motosikletli sürücülerle daha da pratik bir yeniden doldurma modelini test ettik. Bu, her iki makineden daha popülerdi, ancak yüksek işletme maliyetleri bu modelin yaygın olarak uygulanmasını zorlaştırdı. Ancak, basit dökme sistemi iyi çalıştı.
Bunu geliştirmek için, bir TRANSFORM girişimi olan Alner gibi yerel çözüm ortaklarıyla çalışmaya başladık. Bu iş birlikleri kapsamında yerel mağazalara (warung'lara) ve Endonezya genelinde büyüyen atık bankası ağımıza manuel yeniden doldurma istasyonları kurmaya başladık. Bugün, 1.000 yeniden doldurma istasyonunda tahmini 6.000 müşteriye hizmet veriyoruz ve yılda yaklaşık 6 ton plastik tasarrufu sağlıyoruz.[a]

Sri Lanka'daki tüketicilere özel yeniden doldurma çözümlerinin tasarlanması
2019'da, modern satış noktalarına iki büyük yüksek teknolojili yeniden doldurma makinesi kurmak için sürdürülebilir teknoloji sağlayıcısı Vega Innovations ile çalıştık. Her makine, Dove, Sunlight ve Sunsilk gibi markalardan kişisel ve ev bakım ürünlerinin belirli miktarlarını sunuyordu.
Pilot uygulamaya ilk tepkiler olumlu oldu. Ancak, pazarın çoğunluğunu oluşturan genel satışı de kapsayacak şekilde erişimimizi genişletmek ve genellikle daha düzenli olarak daha küçük miktarlarda ürün satın alan düşük gelirli müşterilere erişimi artırmak istediğimiz için yaklaşımımızı genişlettik.
Tüketicilerin ihtiyaçlarına ve bütçelerine göre satın almak istedikleri miktarı seçmelerine olanak tanımak için makinelerimizi sabit hacim seçeneklerini ortadan kaldıracak şekilde yeniden tasarladık. Ayrıca, daha iyi erişilebilirlik için tren istasyonları ve apartman binaları gibi daha uygun yerlere makineler yerleştirdik. Önceden paketlenmiş fiyatlara kıyasla %20'ye varan tasarruf sunan yeniden doldurma makineleri, tüketicilerin uygun fiyat, kullanım kolaylığı ve kalite beklentilerini karşılamaya yardımcı oluyor.
Bangladeş: yerel pazarı göz önünde bulunduran yenilikçi yaklaşım
2021'de Bangladeş'teki modern satış mağazalarında self servis yeniden doldurma makinelerini test ettik. Makinelerin gelişmiş özelliklerine rağmen, bakım ve onarımları zordu. Bangladeş'teki genel satış pazarına daha iyi hizmet veren, daha yaygın olarak kullanılabilecek, daha az bakım gerektiren ve daha düşük teknolojili bir çözüm geliştirmek istedik.
Bir başka TRANSFORM destekli kuruluş olan Bopinc ile bir yıl süren prototip geliştirme çalışmalarının ardından, mağaza tezgâhlarına sığan, kullanıcı dostu, uygun maliyetli bir makine yarattık. Sunsilk, Dove ve Lifebuoy dâhil olmak üzere çeşitli miktarlarda birden fazla ürün sunan makinelerimiz, önceden doldurulmuş şişelerin premium deneyimini daha düşük fiyatlarla sunuyor.
Bopinc'in tüketicilerle erken aşamada etkileşime geçme, yenilikçi dağıtım modelleri ve yaratıcı davranış değişikliği kampanyaları konularındaki uzmanlığı, makinelerin pazara sunulmasında önemli bir rol oynadı. Makineler gerçek zamanlı satış verileri sağlayarak, daha değerli ürün teklifleri geliştirmek için tüketici tercihlerini ve fiyat noktalarını anlamamıza yardımcı oluyor. Şimdi kullanıcıların yaklaşık %43'ü geri dönen müşteriler.

Sürdürülebilir ambalaj çözümlerini test etme, öğrenme ve ölçeklendirme
Sert plastikler için 2030'a kadar, esnek plastikler için 2035'e kadar plastik ambalajlarımızın %100'ünün yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Her pilot uygulama, bunu yapmanın ve bakir plastik ayak izimizi azaltmanın yeni yollarını bulmamıza yardımcı olacak yeni bulgular sunuyor.
Alternatif yeniden kullanılabilir ambalaj modellerinin kullanımı tek başımıza yaygınlaştıramayabileceğimizi biliyoruz. Üreticilerden perakendecilere, atık yönetimi sektöründen hükümetlere kadar tedarik zincirinin her seviyesinin sürece dâhil olması gerekiyor. Fakat gönüllü çabaların ancak bir yere kadar gidebileceği açık. Bu nedenle, yeniden kullanım çözümlerinin geniş ölçekte yaygınlaşması için destekleyici düzenlemeler şart olacaktır.
Unilever, Küresel Plastik Anlaşması için İş Dünyası Koalisyonu ile birlikte plastik atık sorununa yönelik etkili politikaların hayata geçirilmesini destekliyor. Aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu ve Ellen MacArthur Vakfı gibi iş ortaklarımızla rekabet öncesi iş birliği yaparak yeniden kullanım konusunda ortak tanımlar ve ölçüm kriterleri belirlemek için çalışıyoruz. Gereken altyapısal değişimin sağlanması ve küçük çaplı, tek markaya ait pilot projelerden geniş ölçekli, çok markalı yeniden kullanım modellerine geçilmesi ancak birlikte hareket edilirse mümkün olabilir.
2023'te satılan 91.000 litre ürüne dayanmaktadır.