Geç içerik

Unilever Türkiye Yer değiştir

Unilever’de bayrak değişimi: Paul Polman’dan sonra Alan Jope görevi alıyor.

Londra / Rotterdam, 29 Kasım 2018: Unilever’den yapılan duyuruda, 10 yılı aşkın süredir CEO olarak görev yapan Paul Polman’ın emekliye ayrılma kararı aldığı; 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yerine, halen Güzellik ve Kişisel Bakım kategorisinin başkanlığını yürüten Alan Jope’un atandığı bildirildi.

Paul Polman

Yaklaşık 40 yıldır hızlı tüketim ürünleri sektöründe çalışan Paul Polman, Unilever CEO’su olarak görev yaptığı süre boyunca, şirketin yeni bir sürdürülebilir büyüme modeline başarılı bir şekilde öncülük etmesinde büyük rol oynadı. Bu süreçte şirket, içinde bulunduğu piyasaların ilerisinde sürekli olarak bir gelir artışı sundu. Hissedarlarına yüzde 290 oranında getiri sağladı.

54 yaşındaki Alan Jope, Unilever’in en büyük kategorisi olan Güzellik ve Kişisel Bakım’ı 2014 yılından beri yönetiyor ve 2011 yılından bu yana şirketin Liderlik Ekibi’nde yer alıyor. Dört yıl boyunca şirketin Kuzey Asya operasyonlarını yürüterek, Rusya, Afrika ve Orta Doğu’da Başkan olarak hizmet veren Jope, şirketin hem gelişen hem de gelişmekte olan piyasalarda mükemmel iş performansı göstermesine katkı sağladı.

Unilever Yönetim Kurulu Başkanı Marijn Dekkers, şirketin tepesindeki bayrak değişimine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Paul Polman, Unilever’i kendi sektöründe en iyi performans gösteren şirketlerden ve dünyanın en takdir edilen işletmelerinden biri haline getirerek, şirketi dönüştüren özel bir iş lideridir. Polman’ın Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı’nda şekillenen, sorumlu kapitalizmin yeni çağını tanımlama konusundaki rolü, onu, kendi jenerasyonundaki en ileri görüşlü iş liderlerinden biri olarak ayrıştırmaktadır.

Kendisinin, şirkete uzun vadeli en iyi hizmeti sunma bağlılığı ile birleşen vizyonu, güdüsü ve performans odağı Unilever’i bariz bir şekilde güçlendirdi. Polman, hızlı değişen bu dinamik sektörde, kazanılabilecek en iyi yere sahip, daha atik ve çabuk toparlanan bir şirket bırakıyor. Kendisine kişisel olarak ve Yönetim Kurulumuz adına Unilever’e yapmış olduğu tüm katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Zorlu ve geniş kapsamlı bir seçim sürecinden sonra Kurul, Alan Jope’u bu göreve atama kararı almıştır. Bugüne kadar Unilever için çeşitli üst yönetim görevleri üstlenen Jope, iş yaptığımız piyasalar, sektör ve işimize ilişkin derin bir anlayış ve deneyime sahiptir. Etkileyici bir performansı olan yeni CEO’muz, ayrıca güçlü, dinamik ve değer yaratma odaklı bir liderdir. Kendisine yeni görevinde başarılar dileriz.”

2019’un ilk yarısında geçiş döneminde Alan Jope’a destek verecek olan Paul Polman ise Unilever’e veda ederken, “Son 10 yılı aşkın bir süredir Unilever’e liderlik etmek benim için bir onurdu. Bu süre zarfında, insanlarımızın bağlılığı, çalışkanlıkları ve gerçek anlamda amaç odaklı bir şirket yaratma arzularından onur duyuyorum.

Uzun vadeli, sürdürülebilir bir iş oluşturmak için çalıştığımız Unilever’in diğer birçok hissedarıyla birlikte olduğum için onlara da oldukça minnettarım. Bu ortaklarımızın birçoğu ile dünyanın karşı karşıya olduğu çok sayıda çevresel ve sosyal sorunları ele almaya yardımcı olmak için sıkı bağlar kurmayı dört gözle bekliyorum. Alan Jope ile yıllardır yakın bir şekilde çalıştığım için, liderliği boyunca Unilever’in gelirini artırarak geleceğe taşıyacağından eminim. Bu göreve Jope’un atanması, aynı zamanda Unilever’in yetenek havuzunun gücünü gösteriyor” dedi.

1 Ocak 2019’da CEO olarak göreve başlayacak olan Alan Jope ise şunları söyledi: “Gerçek anlamda yetenekli insanlarla ve parlak markalarla dolu, global bir şirket olan Unilever’e liderlik etmek benim için büyük ayrıcalık olacak. 30 yılı aşkın bir süredir Unilever’de çalışıyorum. Markalarımızın her gün 2 milyardan fazla insanı pozitif olarak etkileyerek hayatlarını geliştirdiği birçok yöntem gördüm. Global ayak izimiz, gelecek için birçok önemli piyasadaki güçlü pozisyonları içeriyor. Odağımız, uzun vadeli büyüme ve değer oluşturmak için tüketicilerimize ve hissedarlarımıza hizmet vermeye devam etmek olacak.”

Güvenli Liman

Bu duyuru, 1995 tarihli Amerika Birleşik Devletleri Özel Menkul Kıymetler Dava Islah Yasası kapsamındaki anlamıyla 'ileriye dönük beyanlar' da dahil olmak üzere ileriye dönük beyanlar içerebilir. ‘-ecek, -acak’ kipleri, 'amaçlamak', 'beklemek', 'öngörmek', 'niyet etmek', 'ümit etmek', 'inanmak', 'vizyon' gibi kelimeler veya bu terimlerin olumsuz halleri ve gelecekteki performans veya sonuçlar ile ilgili diğer benzeri ifadeler ve bunların olumsuz halleri, bu tür ileriye dönük beyanların tespiti amaçlıdır. Bu ileriye dönük beyanlar, öngörülen gelişmelere ve Unilever Group’u ("Grup" veya "Unilever") etkileyen diğer faktörlere ilişkin mevcut beklenti ve varsayımlara dayanmaktadır. Bunlar, tarihsel gerçekler veya gelecekteki performansın teminatı değildir.

Söz konusu ileriye dönük beyanlar, risk ve belirsizlikler içerdiğinden, gerçek sonuçlar ile bu ileriye dönük beyanlar ile ifade veya ima edilen sonuçlar arasında bariz farklar olmasına neden olabilecek önemli faktörler mevcuttur. Diğer riskler ve belirsizliklerin yanı sıra, gerçek sonuçların önemli ölçüde farklılık göstermesine neden olabilecek maddi veya temel faktörler şunlardır:

Unilever'in küresel markalarının tüketici tercihlerini karşılamaması; Unilever'in yenilik yapma ve rekabet gücünü koruma becerisi; Unilever'in portföy yönetimindeki yatırım tercihleri; iklim değişikliğinin Unilever'in işleri üzerindeki etkisi; Unilever'in plastik ambalajlarına sürdürülebilir çözümler bulma becerisi; müşteri ilişkilerinde önemli değişiklikler veya kötüye gidiş; yetenekli çalışanların işe alınması ve elde tutulması; tedarik zincirimiz ve dağıtımımızdaki aksaklıklar; hammadde ve emtia maliyetlerinde artış veya dalgalanma; güvenli ve yüksek kaliteli ürünlerin üretimi; emniyetli ve güvenilir BT altyapısı; şirket satın alımı ve elden çıkarmalarının ve dönüşüm projelerinin yürütülmesi; ekonomik, toplumsal ve siyasi riskler ve doğal afetler; mali riskler; yüksek ve etik standartları karşılamama ve mevzuat, vergi ve yasalara ilişkin hususların idaresi.

Mevcut COVID-19 salgınının bir sonucu olarak bu risklerin bir kısmında artış olmuştur.

Bu ileriye dönük beyanlar, yalnızca bu belgenin tarihi itibarıyla geçerlidir. Yürürlükteki herhangi bir yasa veya düzenlemenin gerektirdiği durumlar haricinde Grup, Grubun ileriye dönük beyanlar ile ilgili beklentilerindeki değişikliği veya bu tür beyanlara dayanak teşkil eden olaylar, koşullar ve durumlardaki herhangi bir değişikliği yansıtmak adına burada yer alan söz konusu beyanlarda yapılan herhangi bir güncellemeyi veya düzeltmeyi kamuya açık bir şekilde yayınlama yükümlülüğünü veya taahhüdünü açıkça reddeder. Grubu etkileyen potansiyel riskler ve belirsizliklerle ilgili daha fazla ayrıntı, Form 20-F 2019 Faaliyet Raporu Unilever Faaliyet Raporu ve Hesapları 2019 dahil olmak üzere Grubun Londra Borsası, Euronext Amsterdam ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu ("SEC") nezdinde mevcut dosyalarda açıklanmaktadır.