Geç içerik

Siyah plastik şişelerin geri dönüştürülmesini sorun olmaktan çıkardık

Yayınlandı:

Bugüne kadar, siyah plastik şişelerin mekanik olarak tespit edilmesi ve geri dönüşüm amaçlı olarak ayrıştırılması imkansızdı. Ancak, biz bunu yapmanın bir yolunu geliştirdik. Üstelik, bu teknolojiyi ve yaklaşımı herkesin kullanımına sunacağız.

Black plastics

TRESemmé ve Lynx (Axe) markalarımızda kullandığımız Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) şişelerimizde, bu şişelerin geri dönüşüm tesisi tarayıcıları tarafından "görülmesi" ve geri dönüşüm için ayrılmasına yönelik olarak, yeni tespiti kolay siyah bir pigment boya geliştirilmesine öncülük ettik.

Bu otomatik optik ayırma makineleri, siyah plastiği ayıramıyorlar, çünkü yakın infrared ışığı kullanıyorlar ve bu ışık normal olarak şişeleri renklendirmek için kullanılan "karbon siyahı" pigmenti tarafından emiliyor. Bu da, ayırıcının bu şişeleri görmemesine ve reddetmesine, dolayısıyla şişelerin doğrudan atığa gönderilmesine neden oluyor.

Yeni teknoloji, artık sadece İngiltere Birleşik Krallığı'nda bile 2,500 ton daha fazla plastik şişenin ayrıştırılması ve her yıl geri dönüşüme gönderilmesi anlamını taşıyor. Bu rakam, 1,200'den fazla araba büyüklüğünde veya 200 Londra otobüsü büyüklüğünde bir hacme denk geliyor.

Ayrıca, bu yaklaşım, "kapalı devre bir sistem için", yeni ambalajda geri dönüştürülmüş siyah plastik kullanabileceğimiz anlamına da geliyor.

2019 yılında, BK'de yeni tespit edilebilir şişelere geçiş yapacağız. TRESemmé'nin tespit edilebilir siyah kutuları, halihazırda mağazalara dağıtılmaya başlandı ve Lynx de bir yıl içinde aynı sürece girecek. Her iki marka da, bu yıl en az %30 geri dönüştürülmüş plastik kullanacak.

Unilever İngiltere ve İrlanda Genel Müdürü Sebastian Munden konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Unilever olarak, 2025 itibarıyla dünya çapında tüm plastik ambalajlarımızı yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir ve kompost haline getirilebilir yapmaya ve ambalajlarımızda daha fazla geri dönüştürülmüş plastik içerik kullanmaya kararlıyız. BK'de bu süreci önemli ölçüde hızlandırmayı planlıyoruz. Bu son inovasyon, bizi hedefimize daha da yaklaştırıyor ve BK Plastikler Kurulu'nun hedefleri yönünde önemli bir katkı anlamına geliyor. Sektördeki ortaklarımıza, bu başarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.”

Bk Plastikler Kurulu

Unilever, plastiklerin asla atık haline gelmeyeceği bir ekonomi vizyonuna sahip BK Plastikler Kurulunun kurucu bir üyesidir. Bu Kurul, tüm plastik ambalaj değer zinciri, yani hükümetler, işletmeler, yerel makamlar, STK'lar ve tüketiciler, bu vizyonun altında birleşerek, dünyada öncü hedefleri yerine getirme taahhüdü veriyor. Bunlar arasında, sorunlu veya gereksiz tek kullanımlık ambalajların, yeniden tasarım, inovasyon veya alternatif (yeniden kullanım) çıkış modelleri ile ortadan kaldırılması da yer alıyor.

Featured image - The UK Plastics Pact
This latest innovation moves us further towards our goal and makes a significant contribution towards the UK Plastics Pact targets Sebastian Munden

Teknolojimizi ve uzmanlığımızı paylaşıyoruz

Plastik geri dönüşümünde lider bir kuruluş olan RECOUP ve atık yönetimi ortaklarımız Veolia, Viridor, Suez ve TOMRA ile birlikte kapsamlı araştırmalar yürüttük ve bu yeni pigmentin, İngiltere'deki malzeme geri dönüşüm tesislerinde teknik olarak tespit edilebileceğini kanıtladık.

Bu çözümün geliştirilmesine ilişkin bilgi ve uzmanlık, sektörümüzdeki diğer kuruluşlarla ve tüm dünyadaki diğer pazarlarla da paylaşılacak. Ayrıca, bu teknolojinin ve yaklaşımın yaygın kullanımını sağlamak için diğer üreticilerle birlikte içgörülerimizi ve çalışmalarımızı paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

Kapalı devre: Beş maddeli plastik planımız

Tespit edilebilir siyah plastiğe geçiş, plastik konusunun tekrar masaya yatırılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşım olan Unilever İngiltere & İrlanda'nın yeni #GetPlasticWise kampanyasının bir parçası olan bir dizi eylemden biridir. Beş maddeli bu planın amacı, İngiltere'de plastik atığı ile mücadele etmek ve böylece Unilever'in küresel taahhüdünü yerine getirmesine yardımcı olmaktır.

Çalışmalarımızı beş temel alana yoğunlaştırarak, plastiğin ekonomi döngüsü içinde kalması ve çevreye karışmamasını sağlayan kapalı devre bir sistem yaratıyoruz.

  1. Plastiği azaltmak
  2. Sadece geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmak ve geri dönüşmüş malzemelerin kullanımını artırmak
  3. Plastiğe alternatifler bulmak
  4. Ortaklarımızla işbirliği halinde çalışmak
  5. Tüketicilerin alabilecekleri aksiyonları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak
Black plastic recycle
Başa dön