LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), en iyi bina stratejilerinden ve uygulamalarından oluşan bir yeşil bina sertifikasyon programıdır. Yüksek performanslı yeşil binaların tasarımı, yapımı, bakımı ve işletilmesi için geliştirilmiştir ve dünyaca tanınmaktadır.
Unilever'in sürdürülebilirlik girişimlerinin bir parçası olarak, Konya’daki yeni Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikası, üç LEED Altın ve bir LEED Platin seviyesinde sertifika kazandı. Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri Tesisi, Toz Ürünler Tesisi ve Hammadde Depo binaları Altın seviyesinde sertifika alırken, İdari Bina LEED’in en yüksek seviyesi olan Platin sertifikasını kazandı.


Sağlık ve Çevrenin Korunması
Unilever, yeni tesisini daha sürdürülebilir bir tesis haline getirmek, operasyonların çevresel etkilerini azaltmak ve yüksek performansı teşvik edecek sağlıklı bir çalışma alanı sağlamak için LEED sertifikasyonunu hedefledi. Kat planları, inşaat malzemeleri, aydınlatma ve mekanik sistemler, Unilever'in insan sağlığı ve çevreyi koruma misyonunu desteklemek üzere dikkatlice tasarlandı.
Süreç ve Stratejiler
Konya Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikası, bölgedeki en büyük yatırımlardan ve tesislerden biridir. LEED sertifikasyon süreci, tasarımın başında başladı. Hedefler LEED kriterlerine ve Unilever'in sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olarak belirlendi ve tüm paydaşlarla paylaşıldı. Sonuç olarak, Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikasında şu sürdürülebilirlik uygulamaları hayata geçirildi:
Enerji Verimliliği
Fabrika binalarının enerji performansı değerlendirmesi, gerçekleşen bina enerji performansının bir referans bina performansıyla ASHRAE 90.1 standardında anlatılan metodolojiye göre karşılaştırılması yoluyla gerçekleştirildi. Referans bina performansı, dünya çapında çeşitli Unilever tesislerinin verileri ve endüstri ortalamaları ile kıyaslanması ile hesaplandı. Sonuç olarak, üretim binaları referans binalardan %25 daha fazla enerji verimliliği sağlamasına ilaveten, idari bina, yüksek verimli mekanik-elektrik sistemleri seçimi, artırılmış bina izolasyonu ve 100 kW'lık bir Fotovoltaik Sistem sayesinde referans binaya göre %50 daha fazla enerji verimliliği sağladı.
Su Verimi
Düşük debili su armatürleri, 1.000 tonluk yağmur suyu toplama sarnıcı ve yerel veya adapte olmuş bitkilerden oluşan peyzaj alanları, Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikasının su verimliliği stratejilerinin temelini oluşturdu. Sonuç olarak fabrika binaları, şebeke suyunun kullanımında en az %40 tasarruf sağladı ve ayrıca ortalama iklim koşullarında peyzaj sulaması için ihtiyaç olacak şebeke suyunu sıfıra indirdi.
İç Ortam Kalitesi
İşyeri sağlığı ve konforu, Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikasının ana hedeflerinden birisi oldu. İç mekanda kullanılan yapı malzemeleri ve kimyasallar insan sağlığına zararlı etkileri olmayan tipte seçildi ve uygulandı. Enerji verimli taze hava santralleri kullanılarak tüm çalışma alanlarında standartların çok üzerinde taze hava miktarı sağlandı. Çatı ışıklıkları ve pencerelerle binalara bol miktarda gün ışığı verildi. Enerji maliyetlerini düşürürken, yeterli aydınlatma seviyelerini ve aydınlatma kalitesini korumak için LED aydınlatma armatürleri kullanıldı. Genel olarak, tüm tesis binaları, çalışan sağlığını ve refahını artırmaya yönelik tasarlandı.
Arazi Kullanımı ve Diğer Uygulamalar
Organize sanayi bölgesinde bulunan fabrika, altyapısı hazır bir konumda kuruldu. Çalışanların, şirket tarafından işletilen shuttle hizmeti, belediye otobüs hatları, elektrikli araç şarj istasyonları ve bisiklet parkı gibi alternatif ulaşım olanaklarına erişimi sağlandı. Peyzaj çalışmaları sayesinde doğal ortam geliştirilerek aynı zamanda yüzeysel yağmur suyu akışı da kontrol altına alınmaya çalışıldı. İnşaat sırasında ortaya çıkan atıkların %75'inden fazlası geri dönüştürüldü. Son olarak, açık renkli sert zeminler ve çatı kaplamaları kullanarak ısı adası oluşumu asgari seviyelere indirildi.
Genel olarak, Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri fabrikası, Unilever'in sürdürülebilirlik kültürüne uygun olarak, örnek bir yeşil tesis olarak tasarlandı ve inşa edildi.